ЛЕКАРИТЕ ВЕЧЕ МОГАТ ДА ОТКАЖАТ ПОМОЩ НА ПАЦИЕНТ ПРИ ПРОЯВЕНА АГРЕСИЯ

06-02-2020

   „На лицата, които възпрепятстват оказването на медицинска или дентална помощ или накърняват личното и професионалното достойнство на лекаря, може да не се окаже такава, с изключение на състояния, застрашаващи живота им“. Текстът, записан в НРД 2020-2022 е поредната мярка срещу агресивните пациенти и обхваща личните лекари, специалистите, болничните лекари, но изключва спешните и животозастрашаващите състояния, уточни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред БНР.

„Така, както ние не обичаме да генерализирате лекарите, така и ние не генерализираме всички пациенти. За щастие в България българското общество, българските пациенти в огромния си процент, над 90%, смятам, уважават лекарите и им имат доверие. Този текст се отнася за случаите, в които пациентът няма доверие, отказва да изпълнява съветите на лекаря, отказва да бъде лекуван. Тогава лекарят не би трябвало да носи отговорност за това. И случаите, в които пациент многократно периодично се среща с този лекар, дори в инцидентна среща, уврежда или нанася, накърнява личното и професионалното достойнство на лекаря“, каза д-р Маджаров.

Той подчерта, че в етичната норма между лекар и пациент на първо място пред лекаря стои задължението да не вреди на пациента, на второ – да му помогне и чак на трето стои опазването на личното достойнство на самия лекар. „Досега то беше леко пренебрегвано. Лекарите също са хора и не могат да бъдат поставяни в положението на жертва на определени индивиди от обществото, които си позволяват да накърняват достойнството им“, каза председателят на БЛС.

„В началото на реформата се записа една норма, че общопрактикуващ лекар не може да отказва, ако някой пожелае да се запише при него, и в същото време не може и да отписва пациент. Поставихме го в положение, в което той реално се превръща в заложник на пациента, който го е избрал. Държавата осигури по този начин абсолютно всички пациенти да имат лични лекари. За сметка на индивидуалната несигурност на отделните лекари. Би трябвало за такива случаи, в които лекарят има различни причини, по които има несъвместимост, да речем в характерите, или хроничен периодичен тормоз, постоянен, да може да го отписва. И НЗОК да му осигурява служебен лекар“, допълни още д-р Маджаров.