Националният съвет на БЛС: Неразумно и нерационално е пълното отпадане на хартиената рецепта

16-04-2022

    Националният съвет на Български лекарски съюз е категорично против пълното отпадане на хартиената рецепта. Това стана ясно по време на днешното заседание на съвета, съобщиха от съсловната организация.

   Лекарският съюз подкрепя дигитализацията на сектора, но без това да бъде за сметка на ограничаването на правата на лекарите и пациентите, категорични са от Националния съвет.

    "Заложените промени в Наредба № 4  за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, публикувани за обществено обсъждане, са необмислени, неаргументирани и ще доведат единствено до възникване на допълнително напрежение по оста “лекар - пациент”. Нещо повече: те нарушават правата на пациентите и възпрепятстват лекарите в изпълнението на служебните им задължения. С отпадането изцяло на хартиената рецепта, ще се стигне до ситуации, в които лекар, извън кабинета си, няма да може да предписва лечение и да бъде в полза на своите пациенти", казват от БЛС.

    "Заложените промени поставят и редица важни въпроси: Защо хартиените рецепти важат в цяла Европа, а у нас се планира да отпаднат изцяло? Как ще бъде изписвана терапия на пациентите от екипите на спешна помощ и по време на домашни посещения? Как ще бъдат обслужвани чуждите граждани, които идват на почивка у нас и се налага да им бъде предписана терапия? И още много други въпроси, които обаче остават без отговор. Затова: Националният съвет на БЛС настоява хартиената рецепта да продължи да важи паралелно с електронната такава и напомня: Лекарят е лекар във всеки един момент, не само в работно време, пред своя компютър!", допълват от съсловната организация. 

Източник: Пресцентър БЛС