БЛС стартира кампания за набиране на средства за изграждане на бюст-паметник на Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ

03-05-2023

Български лекарски съюз стартира кампания за набиране на средства за изграждане на бюст - паметник на д-р Стефан Черкезов в знак на почит и признателност към личността и делото му.

    Д-р Стефан Черкезов е роден на 26 април 1937 г. в село Виноград, Община Стражица. От 1 януари 1963 г. работи като участъков лекар в село Стрелец. На 15 август 1963 г., става тежка катастрофа между Велико Търново и Горна Оряховица. Автобус пълен с хора се удря в камион и в следствие на сблъсъка избухва пожар. Д-р Черкезов спасява 47 души от горящия автобус. На следващия ден, поради тежките изгаряния, които е получил, той губи битката за живот. От 2005 г., в негова чест, 15 август е обявен за Ден на спасението в България. На тази дата всяка година се отдава почит на всички лекари, загинали при изпълнение на своя дълг.

Бюст-паметникът на д-р Стефан Черкезов ще бъде поместен в новата сграда на Български лекарски съюз на ул. “Доспат” 2 в столицата.

Първоначалните изчисления показват, че за изграждането на паметника на д-р Черкезов ще са необходими около 20 000 лв., а създаването на проекта и реализирането му са поверени на скулптора Красимир Ломски.

Красимир Ломски е повече от просто скулптор. Той е от хората, наистина нужни на културата и обществото ни. Той е човек на духа, човек, осъзнал, че материализмът е преходен, но ценностите и морала - вечни. И много нужни. Затова и УС на БЛС нямаше никакви колебания при избора си”, обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

“Водещо в реализирането на идеята за бюст-паметник на д-р Стефан Черкезов е противопоставянето на духа и материята - личността на д-р Черкезов и неговото "тържество над бездната". Склуптурата ще бъде класически портрет, като фактурата на грубо издялан камък в долната част ще символизира борбата на д-р Черкезов с пламъците и ще служи за контраст на полираната повърхност на образа”, коментира Красимир Ломски.

Всеки, които желае да се включи и да подкрепи изграждането на бюст-паметник, с който да бъде почетена паметта и делото на д-р Стефан Черкезов може да го направи на откритата е набирателна сметка за дарители:

IBAN:  BG02RZBB91551004809844

Валута: BGN