ПОЧТИ 6 ХИЛЯДИ ЛЕВА СА ДАРЕНИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА БЮСТ-ПАМЕТНИК НА Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ

09-06-2023

   Български лекарски съюз стартира в началото на месец май кампания за набиране на средства за изграждане на бюст - паметник на д-р Стефан Черкезов в знак на почит и признателност към личността и делото му.

   5943 лева са събрани за месец за изграждане на бюст - паметник на д-р Стефан Черкезов, в знак на почит и признателност към личността и делото му. Сред дарителите са  Фондация „Благотворителност и милосърдие”, Столична лекарска колегия, РЛК Хасково, РЛК В.Търново, фирми и частни лица.

Благодарим на всички, които допринасят да бъде увековечено святото дело на д-р Черкезов.

 

   Д-р Стефан Черкезов е роден на 26 април 1937 г. в село Виноград, Община Стражица. От 1 януари 1963 г. работи като участъков лекар в село Стрелец. На 15 август 1963 г., става тежка катастрофа между Велико Търново и Горна Оряховица. Автобус пълен с хора се удря в камион и в следствие на сблъсъка избухва пожар. Д-р Черкезов спасява 47 души от горящия автобус. На следващия ден, поради тежките изгаряния, които е получил, той губи битката за живот. От 2005 г., в негова чест, 15 август е обявен за Ден на спасението в България. На тази дата всяка година се отдава почит на всички лекари, загинали при изпълнение на своя дълг.

   Бюст-паметникът на д-р Стефан Черкезов ще бъде поместен в новата сграда на Български лекарски съюз на ул. “Доспат” 2 в столицата.

   Първоначалните изчисления показват, че за изграждането му ще са необходими около 20 000 лв., а създаването на проекта и реализирането му са поверени на скулптора Красимир Ломски.

   Всеки, които желае да се включи и да подкрепи изграждането на бюст-паметник, с който да бъде почетена паметта и делото на д-р Стефан Черкезов може да го направи на откритата е набирателна сметка:

 IBAN:  BG02RZBB91551004809844

Валута: BGN

BIC: RZBBBGSF

БАНКА: KBC BANK BULGARIA

 

Благодарим на всички дарители, фирми и частни лица, които протегнаха ръка и се включиха в кампанията.

Защото заедно можем повече!

източник: Пресцентър БЛС