Нова ендоскопска апаратура в МБАЛ Хасково АД

16-01-2017

       От ноември 2016 г. МБАЛ Хасково разполага с най-добрата ендоскопска апаратура за гастро- и колоноскопия на фирмата  „Олимпус”, с каквато разполагат само някои от най-добрите здравни заведения в България. Това  позволява да се извършват ендоскопски изследвания и манипулации на най-високо ниво на качество. Evis EXERA III  осигурява перфектна комбинация от отлично качество на изображението, с  лекота на използването й в превантивната диагностична и интервенционална ендоскопия. Новата система Еvis EXERA III осигурява най-високо качество на HDTV изображение, с което е възможно да се извърши по-подробен преглед на лигавицата и капилярите на храносмилателния тракт.

    NBI функцията на ендоскопското изображение увеличава два пъти разстоянието на видимост и осигурява значително по-висок контраст в сравнение с други ендоскопи, чрез филтриране на светлината, дава нови възможности за откриване и характеризиране  на лезии по лигавицата на храносмилателния тракт и отваря нови възможности за клинично приложение и нов стандарт на грижи в гастроентерологията.

   Ендоскопите разполагат с регулеруемата и променлива твърдост за оптимална маневреност и гъвкавост, което позволява нагласянето им  според анатомията на всеки пациент, намалява вероятността от усукването им.

   Апаратът има  функция двоен фокус, който представлява модерна двустепенна оптична система, позволяваща превключване между настройките на два фокуса, с повишено ниво на резолюция за по добра ,,микроскопия'' на лигавицата, което фундаментално променя рутинната ендоскопия.

   В ендоскопа има вграден канал за доставка на вода под налягане, който спомага да се установи източник на кървене по време на хемостаза и при други сложни медецински процедури.

Всички тези иновации, внедрени в тази апаратура, дават възможност за ранна диагностика на много заболявания на гастроинтестиналния тракт, включително онкологични.

Гастроентеролозите на МБАЛ Хасково имат ниво на компетентност за диагностична и интервенционална ендоскопия. В диагностичния и лечебен процес на болницата са включени езофагогастродуоденоскопии и колоноскопии за откриване съответно на проблеми на горната част на храносмилателния тракт, дебелото черво и илеума (варици на хранопровода и тяхното лигиране, чужди тела и тяхното отстраняване, кървене и ендоскопска хемостаза, биопсии за хистология на лезии и туморни образувания и за доказване на Хеликобактер пилори-инфекция, полипектомия на полипи и др.)

  Всички колоноскопии, както и гастроскопии с определени медицински показания, се извършват под анестезия, със  съдействието на анестезиологичен екип, без доплащане.